حامدرحیمی پنجکی(کارراته کودکان)

Hamed Rahimi Hamed Rahimi Hamed Rahimi · 1403/07/06 17:29 · خواندن 5 دقیقه

کاراته، ورزشی مناسب برای کودکان

در میان ورزش‌ها و هنرهای رزمی متنوعی که وجود دارد، کاراته یکی از محبوب‌ترین رشته‌ها است که ابتدا در شرق آسیا ظاهر شد و سپس به سایر نقاط جهان راه پیدا کرد. این ورزش که جزو هنرهای رزمی غیرمسلح به شمار می‌رود با استفاده از مشت‌ و لگد، ضربه‌زدن و مهار دفاعی با دست و پا انجام می‌شود و تاکید آن بر تقویت حداکثری تمرکز هنگام مبارزه و واردکردن ضربه‌هاست. این ورزش همچنین یک ورزش ایده‌آل برای کودکان است زیرا باعث تقویت ویژگی‌های مثبتی در آن‌ها می‌شود و به حفظ سلامت جسم و روحشان کمک بسیاری می‌کند. در ادامه به کاراته کودکان و جزئیات آن خواهیم پرداخت.

کاراته کودکان چیست و چه مزیت‌هایی دارد؟

ورزش‌کردن برای کودکان فعالیت مفیدی است که در سلامت جسم و روح آن‌ها نقش بسیار مهمی دارد و به تقویت عضلات آن‌ها کمک شایانی می‌کند. حال، اینکه کدام ورزش برای آن‌ها مناسب‌تر است، دغدغه‌ای‌ست که خیلی از والدین با آن مواجه می‌شوند. در میان ورزش‌های مناسب برای کودکان، ورزش کاراته یکی از بهترین گزینه‌هاست چراکه با تعیین یک برنامه مناسب سن‌شان به آن‌ها کمک می‌کند تا انرژی و هیجاناتشان به‌خوبی تخلیه شود و از نظر روحی و جسمی رشد کنند. این ورزش برای کودکان دارای مزیت‌های بسیاری‌ است که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

تقویت مهارت دفاع شخصی در کلاس کاراته

یادگیری مهارت‌های دفاع‌شخصی یکی از اهداف هنرهای رزمی است و کودکان ضمن این ورزش با آموزش‌هایی که می‌بینند، یاد می‌گیرند که چطور دربرابر کسانی که می‌خواهند به آن‌ها آسیب بزنند از خود محافظت کنند. این یک مهارت بسیار مهم برای مراقبت از آن‌هاست.

تقویت اعتمادبه‌نفس

یادگیری فنون کاراته و مبارزه با حریف در کنار بازخوردها و تلاش‌های مستمر مربیان این فرصت را به کودک می‌دهد که به خودش ایمان بیاورد و اعتمادبه‌نفس بالایی پیدا کند. آن‌ها در کلاس‌های خود یاد می‌گیرند که هر حریفی قابل شکست‌دادن است و می‌توانند با توجه به بدن او از تکنیک‌های مختلفی استفاده کنند و به پیروزی برسند. اعتماد‌به‌نفس کودکان به‌ویژه زمانی به اوج خود می‌رسد که یاد می‌گیرند با ضربه‌های اصولی و محکم، بر حریفانی که دوبرابر قد و وزنشان را دارند، غلبه کنند و اینجاست که متوجه می‌شوند قدوقامت کوچک‌شان قوی‌تر از آن چیزی است که فکرش را می‌کردند! 

تقویت نظم و انضباط

در هنرهای رزمی، حرکات و تکنیک‌ها مدام تکرار می‌شوند. به این ترتیب کودک متوجه می‌شود تنها راه یادگیری مهارت‌ها، انجام اصولی و درست تکنیک‌ها و تکرار آن‌ها به همین شیوه است بنابراین به‌سوی نوعی خودانضباطی سوق داده می‌شود. ازآنجاکه کلاس‌های کاراته به‌طور مستمر برگزار می‌شوند، کودک در قالب یک برنامه منظم قرار می‌گیرد و به‌دلیل چالش‌های روحی و جسمی که با آن‌ها مواجه می‌شود به نوعی تعهد و نظم و یکپارچگی بین ذهن و بدن خود دست می‌یابد که این مورد می‌تواند در سایر زمینه‌های زندگی او نیز اثرات مثبتی بگذارد.

تقویت مهارت‌های رهبری

کلاس‌های کاراته کودکان براساس یک سیستم رتبه‌بندی اداره می‌شوند. به این صورت که با افزایش مهارت‌ها، کمربند مبارز عوض می‌شود و به رتبه بالاتری می‌رسد. در این شرایط وقتی که کودکان پیشرفت می‌کنند و کمربند بالاتری را کسب می‌کنند، در جایگاه رهبر مبارزان سطح پایین‌تر از خود قرار می‌گیرند و در تمرین‌ها و ارائه آموزش‌ها به مربیان کمک می‌کنند. این وظیفه محول‌شده که نوعی رهبری جانبی در کلاس‌هاست، مسئولیت‌پذیری و مهارت رهبری‌ را در آن‌ها تقویت می‌کند و ویژگی‌هایی مثل احترام به خود و دیگران، احترام به نظم و اقتدار و... را که از ویژگی‌های رهبران است در آن‌ها به تعالی و کمال می‌رساند. 

توسعه شخصیت با کاراته کودکان

از دیگر مزیت‌های این رشته ورزشی، توسعه شخصیت بچه‌هاست. آن‌ها برای اینکه شایستگی‌های لازم را کسب کنند و به مراحل بالاتر برسند به اراده و پشتکار و تلاش مستمر نیاز دارند. علاوه‌براین باید میزان تاب‌آوری را نیز در خود بالا ببرند و شکست‌ها آن‌ها را ناامید نکند که این مسئله می‌تواند در عرصه‌های مختلف زندگی‌ تحصیلی، اجتماعی و عاطفی آن‌ها اثر مثبتی بگذارد. همچنین آن‌ها یاد می‌گیرند که باید برای دستیابی به موفقیت، اهدافی را برای خود تعیین کنند و برای رسیدن به آن‌ها برنامه بریزند. این اهداف می‌تواند رسیدن به کمربند مشکی باشد یا کسب مقام در مسابقات و حتی مربی‌شدن. بنابراین کودک یاد می‌گیرد برای رسیدن به خواسته‌هایش باید طبق یک برنامه درست به‌طور مستمر تلاش کند و زندگی چیزی نیست جز ضرب‌المثل «نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود/ مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد». 

ایجاد تعادل و سلامت جسمانی

فعالیت بدنی منظم و اصولی به رشد جسمانی کودکان کمک زیادی می‌کند. علاوه‌بر تاثیر مثبت کلاس‌های کاراته کودکان و فعالیت‌هایی که آنجا دارند، آن‌ها یاد می‌گیرند برای توفیق در رشته ورزشی خود باید غذاهای سالم بخورند و تمرینات ورزشی مستمر داشته باشند. این موارد به‌مرور تبدیل به عادات سالمی در زندگی آن‌ها می‌شود و بسیاری از این کودکان عادت تغذیه درست و فعالیت بدنی مستمر را در سنین بزرگسالی و پیری نیز حفظ می‌کنند و از اثرات مثبت آن برخوردار می‌شوند، چراکه دریافته‌اند یک روح سالم در بدن سالم است. 

بهترین سن شروع کاراته برای کودکان چه سنی است؟

تعیین سن مناسب برای شروع ورزش‌های رزمی و کاراته کودکان به شرایط جسمانی و روانی بچه‌ها بستگی دارد اما به‌طور کلی سن مناسب برای ورود به این رشته، سن 5 تا 6 سال است، زیرا در این سنین کودکان تمرکز و قدرت یادگیری بالایی دارند، آموزش‌پذیرترند و از خود انعطاف بسیاری نشان می‌دهند.

معیارهای انتخاب مناسب‌ترین کلاس آموزش کاراته برای کودکان

شیتو ریو (Shitō-ryū)

شیتو ریو توسط کنویه ماستوئو مابونه در اواخر دهه 1920 تأسیس شد. این سبک به خصوص بر تنوع و ترکیب حرکات متنوع، قدرت‌های دفاعی، ضربات قدرتمند دقیق و آموزش تکنیک‌های کاتایی (پنجاه کاتا برای حمله و دفاع) متمرکز است. این سبک که نیاز به قدرت بدنی بالایی دارد، از اصول فلسفی، انضباط روحی و ترکیب مهارت های فیزیکی و ذهنی در طول تمرینات خود بهره می‌برد.